Cicle de primavera: ‘Els Balcans’

Aquest segon trimestre de 2019 farem un viatge als Balcans. En lloc de submergir-nos en la literatura sobre la guerra que hi ocorregué fa un quart de segle, tractarem de descobrir autors nascuts en aquesta àrea geogràfica. Ho farem a través d’un clàssic d’Ivo Andrić, de set relats biogràfics redactats a la manera de Borges i d’una novel·la sobre l’exili escrita per una refugiada de l’esmentada guerra.

Dimecres 24 d’abril. Una tomba per a Boris Davidovič, de Danilo Kiš. Ponència a càrrec de Simona Škrabec, escriptora, filòloga, estudiosa de la teoria literària i traductora. (Cat.: Angle Editorial / Cast.: Acantilado).

Una tomba per a Boris Davidovič és un contrallibre dels records d’infantesa que van marcar Danilo Kiš. Els seus set relats van ser construïts per tal de despertar la consciència sobre els crims de l’estalinisme entre els qui s’entestaven a ignorar el preu d’aquella utopia millor. Però compte, no ens trobem davant d’un retrat del Gran Terror estalinià, sinó d’una anàlisi feta des de la deducció com a mecanisme literari: tal com feia Jorge Luis Borges, Kiš s’oposa a la descripció realista, obligant el lector a involucrar-se en l’escena.

Dimecres 29 de maig: El pont sobre el Drina, d’Ivo Andrić. Ponència a càrrec de Jaume Muñoz Jofre, historiador. (Cat.: Grup 62 / Cast.: RBA / Debolsillo)

El pont sobre el Drina és l’obra per la qual Ivo Andrić guanyà el Premi Nobel de Literatura l’any 1961 –de fet, és l’únic escriptor dels països ex-iugoslaus guardonat–. En aquest text, Andrić no només reconstrueix la història d’aquest pont ubicat a l’actual ciutat bòsnia de Visegrad sinó que és capaç, a través de les diferents situacions i personatges, d’explicar-nos la realitat social en aquest territori des que hi arribaren els otomans.

Dimecres 26 de juny: El Museu de la Rendició Incondicional, de Dubravka Ugrešić. Ponència a càrrec d’Àlex Matas Pons, professor de teoria de la literatura i literatura comparada a la UB. (Cast.: Alfaguara)

El Museu de la Rendició Incondicional és una novel·la sobre l’exili i la memòria. Berlín, en aquesta novel·la de l’escriptora croata Dubravka Ugrešić, és l’indret que acull un bon grapat de refugiats provinents de diversos països europeus. La ciutat és aquí el lloc des d’on el desplaçat pot pensar-se nostàlgicament, on pot raonar sobre l’enyorança dels paisatges destruïts del seu passat.

CAFES LITERARIS 2019-Els Balcans

2 pensaments sobre “Cicle de primavera: ‘Els Balcans’

  1. Retroenllaç: ‘El pont sobre el Drina’, d’Ivo Andrić | Cafès Literaris de Casa Orlandai

  2. Retroenllaç: ‘El Museu de la Rendició Incondicional’, de Dubravka Ugrešić | Cafès Literaris de Casa Orlandai

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s