Aquesta primavera volem fer un homenatge a la guardonada amb el Premi Nobel de literatura, l’Annie Ernaux. Les seves obres es caracteritzen per ser, en bona part, d’autoficció. Ernaux és una de les màximes exponents de la literatura del jo, una manifestació literària molt present en els nostres dies.
Aquest gènere és un híbrid entre ficció i biografia. Els fets viscuts per l’autor/a són els ingredients del seu relat. Autor/a, narrador/a i personatge poden arribar a ser un mateix. L’essencial però és el relat i no els fets, tant si són reals i fidedignes com si no.
En aquest cicle ens endinsarem en la vida i la crònica generacional de tres dones de llocs i èpoques diferents. Unes són ficció i d’altres autoficció, i totes elles, literatura.
“No se escribe ciertamente por necesidades literarias, sino por la necesidad que la vida tiene de expresarse” María Zambrano
Dijous, 20 d’abril. El temps de les cireres de Montserrat Roig (Edicions 62). Ponent: Adrià Pujol i Cruells. Antropòleg, escriptor i traductor.
Escola audio de la sessió
Publicada l’any 1977, la novel·la fa un retrat de tres generacions de la família Miralpeix. Des de l’inici de la Guerra Civil espanyola fins als darrers anys del franquisme. Una família marcada per l’evolució política i social d’aquella època. L’autora relata aquesta història de la mà de la Natàlia. L’alter ego de l’autora?
Dijous 25 de maig. Léxico familiar de Natalia Ginzburg (Ático de los libros/Lumen). Ponent: Silvia Querini. Directora editorial durant quaranta anys, traductora i professora especialitzada en la formació de nous editors.
L’autora relata en primera persona la seva vida a Torí durant els anys 1930 i 1940. El microcosmos del seu nucli familiar, els Levy, de pare jueu i mare catòlica; i ella, la petita de cinc germans. Veuen néixer el feixisme i l’antisemitisme a Itàlia. Parla poc d’ella i molt del seu entorn familiar, de la seva llar, del camí que emprenen els seus germans… La Natàlia que apareix al relat és la pròpia autora d’aquesta història.
Dijous, 29 de juny. Els anys d’Annie Ernaux (Angle/Cabaret Voltaire). Ponent: Rosa Rey. Editora d’Annie Ernaux a Angel Editorial.
Acabem amb l’homenatjada del cicle, Annie Ernaux, amb el relat autobiogràfic i més personal de l’autora. On ens explica la seva vida, des de la infantesa –nascuda l’any 1940- fins als anys 2000, sis dècades explicades en un ordre estrictament cronològic. L’Annie també n’és la protagonista i l’autora.