Cafès 2014 – 2015

Aquest any us proposem un seguit de lectures per reflexionar sobre la representació de la guerra en la literatura. La guerra, un fet tant universal i lamentablement quotidià, ha estat el tema al voltant del qual s’han escrit pàgines i pàgines al llarg de la història de la literatura. Com representar un fet tan titànic que afecta tants aspectes de la vida dels que la viuen? Com relatar l’experiència personal d’un fet tan traumàtic? Ens trobem, com passa sovint, amb els aspectes més bàsics de la teoria literària: la distància insalvable entre realitat i ficció, vivència i representació de la vivència, i podem desgranar la quantitat infinita d’emocions que cada autor ens vol transmetre amb el seu estil i les seves paraules pròpies.

1r trimestre: Representació de la guerra en la literatura I. 

El primer trimestre llegirem tres obres representatives de tres grans maneres de representar la guerra. Començarem amb l’estil èpic de La Ilíada d’Homer, continuarem amb el realista Tolstoi narrant les Guerres Napoleòniques a Guerra i pau i acabarem amb Kurt Vonnegut, que a Escorxador – 5 combina la realitat i la ficció per explicar la seva experiència com a soldat americà a la Segona Guerra Mundial.

  • Dimecres, 29 d’octubre a les 19h. Introducció a la temàtica i definicions de termes generals. Inici de la representació de la guerra (La Ilíada d’Homer i la guerra èpica).
    Ponent: Antonio Monegal (Catedràtic de Teoria de la Literatura i Literatura Comparada del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra).
  • Dimecres, 26 de novembre a les 19h. La representació no èpica de la guerra. El cas de la novel·la realista amb Guerra i pau de Lev N. Tolstoi.
    Ponent: Miquel Cabal Guarro (traductor de rus i investigador al Centre Universitari de Sociolingüística de la Universitat de Barcelona).
    Sessió gratuïta. El ponent no podrà venir així que farem un Cafè on comentarem alguns aspectes importants entre tots.
  • Dimecres, 17 de desembre a les 19h. La segona guerra mundial i literatura bèl·lica de ficció amb Escorxador-5 de Kurt Vonnegut.
    Ponent: Martí Sales (escriptor, traductor, músic i agitador cultural ja habitual dels Cafès).

2n trimestre: Representació de la guerra en la literatura II.

Aquest segon trimestre els Cafès continuaran analitzant la representació de la guerra en la literatura. Després d’un primer trimestre on hem conegut el model de guerra èpic (LaIlíada), l’estil realista emprat per relatar les Guerres Napoleòniques (Guerra i pau) i la utilitat de la ficció per transmetre un fet tan cruelment real com la Segona Guerra Mundial (Escorxador – 5), ens endinsem en noves experiències de guerra amb Albert Sánchez – Piñol (Victus), Primo Levi (Si això és un home) i Joan Sales (Incerta glòria). De ben segur que l’aprofundiment en la temàtica ens durà a veure matisos molt més diversos en aquestes tres visions novament personals i íntimes de la guerra.

  • Dimecres, 28 de gener a les 19h. Victus d’Albert Sánchez – Piñol.
    “Parlem d’una novel·la total perquè és psicològica, eròtica, històrica, militar, social, econòmica. És com la realitat mateixa: molt complexa”. Aquestes paraules de Vargas Llosa a propòsit de Tirant lo Blanc són del tot pertinents per descriure una de les novel·les històriques recents més celebrades: Victus d’Albert Sànchez – Piñol.
    Ponent: Antoni Gual Lloret (fan de Sànchez – Piñol i Victus).
  • Dimecres, 25 de febrer a les 19h. Si això és un home de Primo Levi.
    El clàssic de la vivència en primera persona dels camps de concentració nazis i els conflictes de la Segon Guerra Mundial. Una novel·la que va més enllà dels fets catastròfics de l’holocaust i constitueix una autèntica obra filosòfica que reflexiona al voltant de l’home i les seves actuacions en les situacions més adverses.
    Ponent: Michael Pfeiffer (professor de literatura de la Universitat Pompeu Fabra).
  • Dimecres, 25 de març a les 19h. Incerta glòria de Joan SalesSessió cancel·lada.Tractarem Incerta glòria de Joan Sales a la primera sessió del 3r trimestre.

3r trimestre

  • Dimecres, 22 d’abril a les 19h. Incerta glòria de Joan Sales.
    En aquesta novel·la imprescindible de la literatura catalana veurem la Guerra Civil Espanyola tal com la presenta Sales, com una guerra exterior i interior. Tres personatges joves ens mostraran com la guerra els modifica la seva manera d’entendre l’home i el món.
    Ponent: Albert Soler Llopart (professor de literatura de la Universitat de Barcelona).
    Crònica al nostre blog.
  • Dimecres, 27 de maig a les 19h. Quanta, quanta guerra… de Mercè Rodoreda.
    Per acabar tanta, tanta guerra, la mirarem una vegada més però aquest cop des dels ulls de Mercè Rodoreda.
    Ponent: Marta Nadal.
    Crònica al nostre blog.
  • Dimecres, 17 de juny a les 19h. Cafè de final de curs: porta el teu text!
    Per tancar el curs farem una sessió especial on compartirem allò que més ens agrada. Cadascú podrà portar un fragment de novel·la, de conte o un poema que li agradi especialment. Els llegirem i els comentarem tots plegats. Aprofitarem per recomanar-nos lectures per l’estiu, valorar com ha anat aquest curs de Cafès i acomiadar-nos fins el setembre.
    Crònica al nostre blog.

Deixa un comentari