Cafès 2016 – 2017

Comencem un nou curs de Cafès Literaris!

1r trimestre. Biografies peculiars

La biografia d’un autor ens pot donar les claus de la seva obra? Per què els lectors ens sentim tan atrets per la intimitat dels escriptors? Dedicarem el primer trimestre del curs a parlar d’obres que investiguen la vida d’autors.

  • Dimecres, 28 de setembre a les 19 h. La mujer en silencio. Una biografia de Sylvia Plath, per Janet Malcolm
    Sobre el suïcidi de Sylvia Path (poetessa, Boston 1932 – Londres 1963) se n’han fet moltes especulacions i s’han dedicat moltes obres. Ens centrarem en la lectura que en fa Janet Malcolm que, a més, reflexiona sobre la construcció narrativa de les biografies.
    Ponent: Irene Pujadas, periodista cultural.
    Us recomanem que llegiu aquest article seu sobre Sylvia Plath.
  • Dimecres, 26 d’octubre a les 19 h. La mort de Miquel Bauçà, d’Abel Cutillas.
    A partir de la mort de Bauçà (Felanitx, 1940-Barcelona, 2004) en la solitud del seu pis barceloní i del ressò que se’n va fer la premsa, l’Abel Cutillas teixeix un relat on es mesclen experiències literàries, biogràfiques i fictícies.
    Ponent: Abel Cutillas, autor del llibre.
  • Dimecres, 30 de novembre a les 19 h. Gos. Una biografia de R.M. Rilke per Albert Roig.
    Albert Roig, poeta ben conegut per tots i veí de Sarrià, ens presenta el seu últim llibre. A Gos s’ha submergit en la lírica i la biografia de Rilke (Praga 1875-Montreux 1926), i ha emergit amb un text que explica els significats de la poètica de l’autor praguès, que estimava més els gossos que les persones.
    Ponent: Albert Roig, autor del llibre.

2n trimestre: Barcelones

Tres llibres que miren la nostra ciutat des d’èpoques i perspectives diferents.

  • Dimecres, 25 de gener a les 19 h. La Plaça del Diamant, de Mercès Rodoreda.
    Comencem amb la Barcelona en guerra vista pels ulls de la Colometa. Una ciutat i una protagonista amb els valors capgirats i una aparença canviant.
    Ponent: Maria Bohigas, editora.
  • Dimecres, 22 de febrer a les 19 h. Ramona, adéu, de Montserrat Roig.
    A través de tres generacions de dones (àvia, filla i néta) veiem tres Barcelones: la del canvi de segle, la republicana dels anys trenta i la dels universitaris dels anys seixanta.
    Ponent per determinar.
  • Dimecres, 22 de març a les 19 h. El día del Watusi, de Francisco Casavella.
    Barcelona, gener de 1995: en un context de dissolució de la democràcia a cop d’escàndols polítics i financers i de claudicacions, un arribista més aviat còmic i a les últimes es disposa a repassar la historia de la seva ciutat. Però també la de la seva vida.
    Ponent: Miqui Otero, escriptor.

3r trimestre: literatura britànica avui
Aquest trimestre ens endinsem en la literatura britànica contemporània de la mà de tres autors nascuts durant la segona meitat del segle XX.

  • CANCEL·LAT Dimecres, 26 d’abril a les 19 hDents blanques, de Zadie Smith.
    Nascuda el 1975, Zadie Smith és una escriptora precoç. Dents blanques és la seva primera novel·la, que les editorials es disputaven quan ella encara no havia acabat la carrera. S’hi explica la història de tres famílies, una índia, una blanca i una mestissa, que viuen en un petit barri al nord de Londres on l’extremisme de tota mena és a l’ordre del dia i els dilemes de les generacions prèvies es repeteixen obsessivament en el present.
    Ponent per confirmar.
  • CANCEL·LAT Dimecres, 31 de maig a les 19 hDissabte, de Ian McEwan
    Ian MacEwan té una bona colla de novel·les escrites. El 2005 va publicar Dissabte, que relata el 15 de febrer de 2003, dia de les grans manifestacions contra la guerra de l’Iraq, que viu Henry Perowne, un home feliç.
    Ponent per confirmar.
  • Dimecres, 21 de juny a les 19 h: Com es fa una noia, de Caitlin Moran.
    Caitlin Moran és una periodista amb uns quants premis a l’esquena i 500.000 seguidors a Twitter. Amb les seves novel·les How to be a woman i How to build a girl (aquesta última, traduïda al català) ens descobreix el seu “neofeminisme punk” (tal com l’anomena G. Wiener).
    Ponent per confirmar.

Troba tota la programació dels Cafès Literaris també a la web de la Casa Orlandai, www.casaorlandai.cat