Cafès 2015 -2016

Enguany us proposem un curs clàssic i contemporani, seriós i divertit  i, sobretot, ple de lletra. Hem programat algunes novetats com ara dues sessions-taller amb la intenció de  treballar eines per llegir i la lectura i comentari d’obres de teatre de la temporada 2015-2016 que pretenem anar a veure plegats. A més a més, ens endinsarem en diferents aspectes de l’ésser humà com la memòria o la identitat a través de la novel·la i la poesia.

 

1r trimestre. Memòria: com ens expliquem la nostra pròpia vida?

El primer trimestre parlarem de la memòria, de com relatem la nostra pròpia vida, partint d’El sentit d’un final de Julian Barnes (Anglaterra, 1946). Per entendre millor aquesta magnífica novel·la, premi Man Booker, anirem a buscar els autors que la van inspirar: Sándor Márai (L’última trobada) i  Henry James (El diari d’un home de ciunquanta anys).

  • Dimecres, 28 d’octubre a les 19h. El sentit d’un final de Julian Barnes.
    Un fet inesperat fa que en Tony, un home jubilat, faci memòria i expliqui en primera persona uns anys de la seva joventut. Però el relat que en fa s’adiu a la realitat?
    Ponent: Grup Relat.
    Crònica al nostre blog.
  • Dimecres, 25 de novembre a les 19h. L’última trobada de Sándor Márai.
    Un dels llibres que Barnes assegura que va inspirar El sentit d’un final és l’Última trobada de Sándor Marai. En aquesta novel•la dos amics es retroben després de molts anys i comparteixen i comparen els seus records.
    Ponent: Grup Relat.
    www.casaorlandai.cat
  • Dimecres, 16 de desembre a les 19h. El diari d’un home de cinquanta anys de Henry James.
    James és un dels autors de capçalera de Barnes. Com s’enfronta ell al relat de la seva joventut? Com l’influeix la memòria a l’hora d’actuar en el present?
    Ponent: Grup Relat.
    www.casaorlandai.cat

 

2n trimestre. Identitats: autor, narrador, personatge, lector

El segon trimestre ens aproparem al fet de la identitat en la literatura: on és la frontera entre el narrador i l’autor? El “jo” literari és un o es desdobla? Farem una primera sessió taller on introduirem el tema i després llegirem L’horitzó primer de Joan Todó. Per completar el trimestre, anirem a veure Hamlet  de W. Shakespeare al Teatre Lliure i, de ben segur que allà també hi trobarem grans temes d’identitat.

  • Dimecres, 27 de gener a les 19h. SESSIÓ TALLER! Identitat en la literatura.
    En aquesta sessió recuperem el format taller per endinsar-nos en alguns conceptes de la teoria literària. A través de textos trets de la novel·la de John Fante, Pregunta-ho a la pols, i d’altres bandes, encetarem el trimestre amb les explicacions dinàmiques d’en Guillem Perdigó, professor d’escriptura. La lectura de Fante no és imprescindible per seguir el taller però us convidem a tots a fer-la! Parlarem sobre Fante amb Martí Sales, traductor al català de moltes de les seves obres.
    Ponent: Guillem Perdigó (baixa per malaltia). Martí Sales.
  • Dimecres, 24 de febrer a les 19h. L’horitzó primerde Joan Todó.
    El protagonista d’aquesta obra es confon amb el narrador a la vegada que es planteja la seva pròpia identitat i els seus origens. L’autor de la novel·la vindrà a conversar amb nosaltres i intentarem furgar en una mica més en el concepte de identitat.
    Ponent: Joan Todó.
  • Dimecres, 9 de març a les 19h. LLEGIM TEATRE! Hamlet de William Shakespeare.
    Iniciem LLEGIM TEATRE!, un parell de Cafès al curs on llegirem una obra de teatre que estigui en cartellera. La comentarem amb els artistes que hi treballen i cadascú la podrà anar a veure un cop s’estreni. Comencem amb Shakespeare!
    Ponent: Jordi Caixàs.

 

3r trimestre. Poetes i poesia

El tercer trimestre ens endinsarem en el llenguatge poètic acabant amb un tastet de política de Ramon Llull per commemorar els 700 anys de la seva mort.

  • Dimecres, 20 d’abril a les 19h.  SESSIÓ TALLER! Com llegir poesia.
    Ponent: Maria Cabrera.
  • Dimecres, 25 de maig a les 19h. LLEGIM TEATRE! Poetes catalans, una selecció de textos de Martí Sales (dirigida per Pau Carrió).
    Ponent: Martí Sales.
    Sortida al Teatre Lliure de Montjuïc: dilluns, 6 de juny a les 20h30.

Dimecres, 8 de juny a les 19h. SESSIÓ ESPECIAL ANY LLULL! El llibre de les bèsties  de Ramon Llull.
Ponent: Albert Soler (UB) Andrea Fernàndez Clot, Anna Fernández Clot, filòloga especialista en Ramon Llull i investigadora del Centre de Documentació Ramon Llull.

2 pensaments sobre “Cafès 2015 -2016

  1. Retroenllaç: Nova programació dels Cafès Literaris 2015 – 2016! | Cafès Literaris de Casa Orlandai

  2. Retroenllaç: Ficció per trobar el sentit | Cafès Literaris de Casa Orlandai

Deixa un comentari